VEEL GESTELDE VRAGEN

AARDBEIEN

Aardbeien hebben in het begin best veel water nodig maar zeker geen mest of kunstmest er gaan meer planten dood aan te veel mest dan aan te weinig, ook is het goed om voor de winter al oude organische mest in te werken voor het planten.

We raden aan een rijafstand van 80-100cm en een plantafstand van 25-30cm aan te houden.

Aardbei planten worden nog al eens te diep geplant, het is belangrijk dat het rhizoom iets boven grond zit en het is zeker geen probleem als u nog iets van de wortels ziet.

De plant keuze is belangrijk om een mooie oogstsprijding te krijgen, u kunt hiervoor 2 type gekoelde planten kiezen.

Type 1: Wachtbed planten, deze geven hun oogst 8 tot 10 weken na het planten. Door bij te planten wanneer de vorige beplanting in bloei komt, kunt u een mooie oogst spreiding creëren.

Type 2: U kunt ook kiezen voor doordragers deze geven hun oogst ongeveer 12 weken na het planten en dragen door tot de vorst.

De planten worden bij ons in de koelcel bewaard bij -1C, als u zelf niet direct kan planten kunt u het best de planten in een plastic zak onder in de groentenlade van uw koelkast bewaren, zeker niet in de diepvries!

FRAMBOZEN

Dat komt doorat er meestal veel te veel stengels per meter staan om mooi grof fruit te krijgen is het goed om max 8 tot 10 stengels per meter te laten staan soms is 4 al voldoende.

Zomerframbozen geven in jaar 1 een stengel zonder fruit en het volgende voorjaar gaan deze bloeien en fruit dragen.

Herfstframbozen komen ieder jaar met nieuwe stengels die het zelfde najaar fruit geven dus bij deze planten is er geen kans op vorst schade

Frambozen houden van redelijke droge grond zeker in de winter het is daarom goed om de planten op een dijkje te planten van 10 tot 20cm hoog.

BRAMEN

Bij bramen geld niet te veel stengels per meter om een goed open gewas te houden zodat je minder last van ziekten en plagen hebt.

Dit komt door de bramen galmijt als deze mijt komt in de bloemknop al zijn eitjes leggen en door deze schade rijpt de vrucht niet af, je kan dit voor een deel voorkomen door in het vroege voorjaar als de vrucht scheuten 5 tot 10cm lang zijn te spuiten met zwavel.

BESSEN

Dit komt omdat een bes erg hard groeit en veel scheuten maakt, het beste is om de zijtakken waar de bessen van geoogst zijn af te knippen en mooie 1 jarige takken die horizontaal gegroeid zijn aan te houden. Om weer mooie trossen te krijgen.